I. Betegbiztonsági Konferencia

Program

Galéria

Előadások


Fókuszban a betegbiztonság – I. Betegbiztonsági Konferencia

A betegpanaszok és a jogvédelem, a dokumentumkezelés, a gyógyszerbiztonság, az infekciók, az ápolásmenedzsment, a sürgősségi ellátás és mentés témakörét is érintette egyebek mellett a Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikája által szervezett I. Betegbiztonsági Konferencia.

page1_image1Ilyen teljes körűen és szakmaspecifikus megközelítésben még nem foglalkoztak Magyarországon a betegbiztonság kérdésével – mondta Dr. Harsányi László, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója. A háromnapos konferencián 93 előadás hangzott el, és összesen 360-an vettek részt; az aneszteziológusoktól a traumatológusokon és a gyógyszerészeken át a közgazdászokig és jogászokig számos szakma képviseltette magát. A konferencia fővédnöke Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai igazgatója volt, aki üzenetet küldött a résztvevőknek.

page1_image2A Magyar Betegbiztonsági Társaság elnöke, Dr. Baranyai Zsolt a megnyitón kiemelte: figyelem-felkeltésnek szánják a konferenciát, Magyarországon ugyanis a betegbiztonság fogalma, eszköztára még nem annyira ismert, mint máshol. Baranyai Zsolt úgy véli, a betegbiztonságba történő szellemi-anyagi befektetés hosszú távon költségcsökkentést
eredményezhet.

A konferencia résztvevői a rendezvényt követően közös nyilatkozatot adtak ki, melyben arra hívják fel az egészségpolitika, az egészségügyi dolgozók, illetve a betegek figyelmét, hogy a betegellátás biztonsága, az egészségügyi ellátásokhoz kötődő, megelőzhető károsodások csökkentése manapság világszerte az egyik legfontosabb szakmai cél. Ezt a célt azonban csak több feltétel egyidejű teljesülése esetén lehet elérni: az egészségpolitikának a feltételeket kell biztosítania, az ellátórendszerben dolgozóknál szemléletváltozásra van szükség, az ellátottakat pedig folyamatosan kell tájékoztatni a betegbiztonság fogalmáról, óhatatlan korlátairól – olvasható a dokumentumban.

page2_image1A szervezők nagy örömére a konferenciával széleskörű szakmai összefogást sikerült elérni. A rendezvényt támogatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Igazgatója, a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Rezidens Szövetség, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint a Medicina 2000 Magyar
Járóbeteg Szakellátási Szövetség.

A konferenciát felfokozott sajtóérdeklődés kísérte; televíziós (M1), rádiós (InfoRádió), nyomtatott (Metropol) média mellett számos – részben szakmai- online folyóirat (Origo, Stop, MOK hírlevél, Semmelweis Egyetem honlapja, Pécsi Tudományegyetem honlapja, Magyar Sebész Társaság honlapja, Magyar Rezidens Szövetség honlapja, Weborvos, Informed, Ovostovábbképző Szemle Online, Magyar Onkológusok Társasága honlapja, Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapja, Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság honlapja, Webradio.hu, Weborvospro.hu, Hirado.hu, Noi24.hu, Univadis.hu) is beszámolt a rendezvényről.